55genclik
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

folik asitin önemi

Aşağa gitmek

folik asitin önemi Empty folik asitin önemi

Mesaj  sesej Çarş. Eyl. 19, 2007 4:17 pm

Folik Asitin Sırrı


İnsan vücudu, DNA oluşumunda diğer maddelerin yanı sıra folik asiti de kullanır. Folik asit yaşam için oldukça gerekli bir maddedir. Bedenimiz bu maddeyi kendisi üretemediği için, bu vitamin yediğimiz gıdalardan almak zorundayız, özellikle ıspanak gibi yüksek miktarda folik asit içeren sebzeler tüketmeliyiz. Aslında, “folik asit” ismi “lif” manasına gelen Latince folium kelimesinden geliyor.

Hamile kadınların, embriyonun gelişimi için yüksek miktarda folik asite ihtiyaçları vardır. Bir kişinin günlük ortalama 0.4 mg folik asite ihtiyacı vardır.

Folik Asit Hücre Yenilenmesine Yardımcı Oluyor

Dr. Gallinat’a gore, folik asit metabolizmadaki kilit maddelerden biri. Folik asitin bedenimizdeki rolü zaten biliniyordu. Dr. Gallinat, bu bilginin ciltte de uygulanıp uygulanamayacağını öğrenmek istiyordu. Bunu bulmak için, DNA çiplerini dikkatli bir şekilde analiz etti ve folik asitin ciltteki rolünü anlamaya çalıştı, belki folik asit cilde direkt tatbik edilerek hücre yenilenmesi hızlandırılabilirdi.

Sonuçlar şaşırtıcıydı. Cilt folik asitle besleniyor ve Creatin hücrenin zarar görmesini engelliyor ve ciltte, bu tedavi uygulanmadığı zamandakinden daha fazla yenilenme oluyor.

Folik asit hakkında bilinenler:


A vitamini

Folik asit bir B vitaminidir. Folik asit ismi, “lif” manasına gelen Latince folium kelimesinden gelmektedir. Bu muhtemelen folik asitin ilk defa bulunduğu ıspanak yapraklarından kaynaklanmaktadır. Sağlıklı bir yetişkinin günde 0.4 mg folik asite ihtiyacı vardır.

Folik asit, kan hücrelerinin ve mukus zarı hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunur. Folik asit aynı zamanda, DNA’nın yenileme mekanizmasına ve protein metabolizmasına da destek olur.


Ekliği yaraların iyileşmesini geciktiriyor


Folik asit ekliğinde, asabiyet, kosantrasyon güçlüğü, ve depresyon ortaya çıkıyor. Mukus zarlarında ve diğer yaralarda meydana gelen yaraların iyileşmesi yavaşlıyor. Folik asit ayrıca homosistein seviyesini düşürerek, arteriyoskleroz gibi kalp hastalıklarından veya felçten korunmayı sağlıyor. Henüz doğmamış çocuklarda folik asit ekliği, spina bifida benzeri anormalliklere neden olabilir. Bu nedenle, hamile bayanların ek folik asit tabletleri almaları gerekir. Kalp krizi ve felce karşı, folik asit bir ön koruma olarak tavsiye edilmektedir.


Bulunduğu yerler: sebzeler

Folik asit, daha çok ıspanak gibi lifli sebzelerde, marulda, domateste, patateste, bazı lahana çeşitlerinde ve meyvelerde ve tam tahıl ürünlerinde bulunur. Buğday ve soya fasulyesinde de bol miktarda folik asit bulunur. Karaciğer ve diğer iç organlar folik asit içeren gıdalardır. Ayrıca, ayçekirdeği de folik asitce zengin bir gıdadır.


Günlük ihtiyaç: 0.4 mg

Sağlıklı bir kişinin günlük 0.4 mg folik asite ihtiyacı vardır. Hamile kadınların ise 0.6 mg folik asit almaları gerekir. Sağlıklı ve dengeli bir diyeti olan, ve taze sebzelerden tüketen kişiler yeterli miktarda bu vitaminden alırlar. Ancak, yapılan araştırmalar göstermektedir ki, toplumun %80-90’nı yeterli düzeyde folik asit tüketmiyor. Bazı durumlarda da kişinin bünyesi yeterli folik sit emilimini gerçekleştiremez; örneğin demir ekliği folik asit emilimini engelleyebilir. Folik asit ekliği oldukça yaygındır. Aşırı alkol tüketmek, sigara içmek ve kadınlarda hap kullanmak yeterli düzeyde folik asit almaya engel olabilir.
sesej
sesej
NalmesPşaşe
NalmesPşaşe

Kadın Mesaj Sayısı : 406
Yaş : 34
Nerden : samsun
Kayıt tarihi : 16/09/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz